Marken på Näsudden är naturmark och är särskilt skyddsvärd. Det innebär att man inte får odla direkt på marken eller förändra naturen. Tanken är att kolonistugorna skall var en ”del av naturen” - friluftsstugor. Inga byggnationer eller planteringar direkt på marken får finnas. Hål får inte fyllas igen och marken får inte jämnas till. Man får inte ta ner träd eller buskar. Fråga alltid styrelsen om råd om du är osäker.
Prata gärna med dina grannar och presentera dig. Bekanta dig med område och fråga styrelsen om hjälp om du undrar något om våra avtal och regler.
Det ligger i allas intresse att en bra miljö kan åstadkommas på Farstanäsets koloniområde. Att utforma byggnader och användningen av kolonilotterna enligt av kommunen fastställd byggnadsplan är en självklarhet för kolonisterna på Farstanäset. Om tveksamhet råder angående tolkning, eller önskemål om avsteg uppstår skall frågan meddelas styrelsen för beslut. Styrelsen skall vid behov samråda med kommunen. Följande riktlinjer och krav måste därför respekteras:
Vägen till koloniområdet på Farstanäset är avstängd för biltrafik för andra än kolonister, deras besökare och anlitade entreprenörer. Max hastighet är 20km/h. Endast stugägarna erhåller en nyckel till vägbommen som alltid hålls låst. Bilarna parkeras endast på avsedda parkeringsplatser. Bilkörning på Näsudden medges endast för tunga transporter. Efter avlastning skall bilarna parkeras på parkeringsplatserna. Endast 5 bilar får stå på parkeringen uppe vid ladan och övriga bilar parkeras nedanför ladan vid containern. Vid storhelger är det bra att informera stugbesökare att parkera vid boomen då det främst är stugägare som har företräde till parkeringsplatserna vid koloniområdet.
Var ute i god tid. Det tar lång tid att få nödvändiga tillstånd. För nybyggnation skall du lämna en ritning till styrelsen på byggnaden du vill uppföra. Ritningen skall vara fackmässigt utförda , i skala 1:100 och måttsatta (ej rutat papper). Det ska också finnas en situationsplan över tomtlotten i skala 1:400. Om en gammal byggnad skall rivas måste man ansöka om rivningslov. En kontrollplan ska bifogas. Läs mer hos Stockholm Stad
Ansökan lämnas med tillsammans med tre omgångar ritningar till föreningens styrelse för godkännande och underskrift. Föreningen vidarebefodrar ansökan till Stadsbyggnadskontoret. Ärendet handlägges där först när föreningen godkänt ansökan.
På varje lott får en kolonistuga med veranda och ett förråd uppföras.
Kolonistuga får ha största byggnadsarea 15 kvm och högsta nockhöjd 3 m. Stugans fasad skall utföras av masonit eller träpanel. Taket skall utföras i svart papp. Stugan får inte placeras närmare den egna lottgränsen än 0,5 m. eller närmare än grannens lottgräns än 2,5 m.
Veranda med tak får uppföras till 5 kvm och högsta nockhöjd 3,0 m. Takutförande samma som kolonistugan. Verandan skall vara öppen och får inte täckas eller glasas in. Ett förråd får uppföras fristående och högst 3 kvm med högsta byggnadshöjd 2,5 m. För placering av veranda och förråd gäller samma mått som för stugan dvs 0,5 resp. 2,5 m.
Avvikelser i byggnader finns för de stugor som är äldre än 2002 som i detaljplanen gavs byggrätt enligt då befintlig omfattning. Dessa avvikelser är således godkända. Marken på Näset är kuperad och lotterna små, vilket i vissa fall kan leda till att bygglov medgivits för mindre avvikelser.
Lotterna får inte inhägnas med staket, häck, plank eller på annat sätt markeras av den enskilde lottinnehavare. Inom koloniområdet får inte trädgårdsodlingar anläggas eller naturmark förändras.
Medlemmen är skyldig att väl underhålla på lotten uppförd byggnad. Om den förstörs eller skadas av eld eller på annat sätt, skall den inom föreningen bestämd skälig tid ha återuppbyggts eller reparerats, om inte annan överenskommelse träffats mellan föreningen och medlemmen. Medlemmen är skyldig att hålla lotten och området i städat och vårdat skick
Varje medlem ska vårda och städa sin lott på ett sådant sätt att den inte upplevs som störande för såväl andra kolonister som allmänheten.
Anmäl problem/trasiga saker till styrelsen. Vi har ett gemensamt ansvar så är det något litet man kan åtgärda själv så gör man det. Maila till: info@farstanaset.com
Varje vår och höst förväntas man som medlem deltaga i den gemensamma skötseln av vårt område och våra gemensamma byggnader. En dag på våren och en på hösten. Kan man inte närvara tas det ut en avgift om 500:- på nästkommande arrendeavgift.
Till våren samlar vi ihop till en majbrasa i närheten av grillplatsen. Där får inte metall eller annat miljöfarligt läggas. En eldvakt utses varje år av styrelsen.
Eldningsförbud gäller normalt i hela kommunen utom under vecka 18, Valborgsmässoafton och vecka 40, då eldning av trädgårdsavfall är tillåten. Du måste dock se till så att dina grannar inte störs och att det inte uppstår brandrisk.
Föreningen har en gemensam kompost bakom förrådet/dassbyggnaden. Lägg endast löv och mindre kvistar på den. Matjord får hämtas från komposten av medlemmarna.
Föreningen har två gemensamma bryggor. Inga båtar får läggas till vid dem. Bryggorna får även användas av allmänheten.
Gamla Farstabadet är ett litet bad till vänster vid den nedre parkeringen vid Näsets Grillstuga. Badet underhålls inte av staden så det lever på gamla meriter. Men på andra sidan Näset ligger det nya Farstabadet som har sandstrand och servering.
Sommarvattnet sätts på i slutet av april och stängs av i slutet av september. På området finns fem tappställen.
Vi har en boulebana vid övre parkeringen. Den sköter vi i föreningen gemensamt om.
© 2018 FARSTANÄSETS STUGFÖRENING
Org.nr. 812800-9738 | Postgiro 41 12 61 - 1
info@farstanaset.com