Marken på Näsudden är naturmark och är särskilt skyddsvärd. Det innebär att man inte får odla direkt på marken eller förändra naturen. Tanken är att kolonistugorna skall var en ”del av naturen” - friluftsstugor. Inga byggnationer eller planteringar direkt på marken får finnas. Hål får inte fyllas igen och marken får inte jämnas till. Man får inte ta ner träd eller buskar. Fråga alltid styrelsen om råd om du är osäker. Föreningen har aktivitetsdagar där slyröjning i enlighet med regler genomförs.
Prata gärna med dina grannar och presentera dig. Bekanta dig med område och fråga styrelsen om hjälp om du undrar något om våra avtal och regler.
Vägen till koloniområdet på Farstanäset är avstängd för biltrafik för andra än kolonister, deras besökare och anlitade entreprenörer. Max hastighet är 10km/h. Endast stugägarna erhåller en nyckel till vägbommen som alltid hålls låst. Bilarna parkeras endast på avsedda parkeringsplatser. Bilkörning på Näsudden medges endast för tunga transporter. Efter avlastning skall bilarna parkeras på parkeringsplatserna. Endast 5 bilar får stå på parkeringen uppe vid ladan och övriga bilar parkeras nedanför ladan vid containern. Vid storhelger är det bra att informera stugbesökare att parkera vid boomen då det främst är stugägare som har företräde till parkeringsplatserna vid koloniområdet. Medlemmar har företräde till övre parkeringen, så informera gäster att de måste stå på nedre parkeringen.
Det ligger i allas intresse att en bra miljö kan åstadkommas på Farstanäsets koloniområde. Att utforma byggnader och användningen av kolonilotterna enligt av kommunen fastställd byggnadsplan är en självklarhet för kolonisterna på Farstanäset. Om tveksamhet råder angående tolkning, eller önskemål om avsteg uppstår skall frågan meddelas styrelsen för beslut. Styrelsen skall vid behov samråda med kommunen. Följande riktlinjer och krav måste därför respekteras:
Var ute i god tid. Det tar lång tid att få nödvändiga tillstånd. För nybyggnation skall du lämna en ritning till styrelsen på byggnaden du vill uppföra. Ritningen skall vara fackmässigt utförda , i skala 1:100 och måttsatta (ej rutat papper). Det ska också finnas en situationsplan över tomtlotten i skala 1:400. Om en gammal byggnad skall rivas måste man ansöka om rivningslov. En kontrollplan ska bifogas. Läs mer hos Stockholm Stad
Ansökan lämnas med tillsammans med tre omgångar ritningar till föreningens styrelse för godkännande och underskrift. Föreningen vidarebefodrar ansökan till Stadsbyggnadskontoret. Ärendet handlägges där först när föreningen godkänt ansökan.
På varje lott får en kolonistuga med veranda och ett förråd uppföras.
Kolonistuga får ha största byggnadsarea 15 kvm och högsta nockhöjd 3 m. Stugans fasad skall utföras av masonit eller träpanel. Taket skall utföras i svart papp. Stugan får inte placeras närmare den egna lottgränsen än 0,5 m. eller närmare än grannens lottgräns än 2,5 m.
Veranda med tak får uppföras till 5 kvm och högsta nockhöjd 3,0 m. Takutförande samma som kolonistugan. Verandan skall vara öppen och får inte täckas eller glasas in. Ett förråd får uppföras fristående och högst 3 kvm med högsta byggnadshöjd 2,5 m. För placering av veranda och förråd gäller samma mått som för stugan dvs 0,5 resp. 2,5 m.
Byggnaderna skall bidra till att bevara områdets karaktär och smälta in i naturen. Detta betyder vid nybyggnation av stugor att de skall ha en klassiskt stil med sadeltak. Stugorna skall ha foder runt fönster och knutar samt klassiska vindskivor. Stugorna skall inte ha fullhöjds fönster och skjutdörrar utan klassiska fönster och dörrar. Godkända stugfärger för området dova/mjuka kulörer av: Grön, brun, grå, faluröd, gul, svart. Exempel på färgsättningarna enligt nedan bildexempel.
Solpaneler får sättas upp liggande emot tak. Aluminiumram på solpanel målas matt svart för att smälta in så mycket som möjligt i det svarta papptaket.
Avvikelser i byggnader finns för de stugor som är äldre än 2002 som i detaljplanen gavs byggrätt enligt då befintlig omfattning. Dessa avvikelser är således godkända och byggnaderna fungerar som en intressant tidshistorisk bild av hur stugidealen utvecklats under ett halvt sekel.
Marken på Näset är även kuperad och lotterna små, vilket i vissa fall kan leda till att bygglov medgivits för mindre avvikelser.
Lotterna får inte inhägnas med staket, häck, plank eller på annat sätt markeras av den enskilde lottinnehavare. Inom koloniområdet får inte trädgårdsodlingar anläggas eller naturmark förändras. Planteringar och rabatter som fanns på lotten före detaljplanen 2002 är godkända i då befintlig omfattning.
Medlemmen är skyldig att väl underhålla på lotten uppförd byggnad. Om den förstörs eller skadas av eld eller på annat sätt, skall den inom föreningen bestämd skälig tid ha återuppbyggts eller reparerats, om inte annan överenskommelse träffats mellan föreningen och medlemmen. Medlemmen är skyldig att hålla lotten och området i städat och vårdat skick
Varje medlem ska vårda och städa sin lott på ett sådant sätt att den inte upplevs som störande för såväl andra kolonister som allmänheten.
Utlåning av stuga till närstående får endast ske undantagsvis, inte frekvent. Anledningen till detta är att det är medlemmen, enligt arrendeavtal, skall bedriva koloniverksamhet tillsammans med övriga kolonister
Det finns olika behov och önskningar kring vad man vill göra när man är på Näset och vi behöver också sköta våra lotter vilket medför buller. För allas trevnad gäller nedan regler.
Anmäl problem/trasiga saker till styrelsen. Vi har ett gemensamt ansvar så är det något litet man kan åtgärda själv så gör man det. Maila till: info@farstanaset.com
Varje vår och höst förväntas man som medlem deltaga i den gemensamma skötseln av vårt område och våra gemensamma byggnader. En dag på våren och en på hösten. Kan man inte närvara tas det ut en avgift om 500:- på nästkommande arrendeavgift. Vid upprepat uteblivande deltagande på aktivitetsdagen tillämpas multipel frånvaroavgift enligt principen att du betalar dubbelt så mycket straffavgift som vid senaste tillfället. Vid deltagande nollas principen
Det går bra att medlemmen ordnar en ersättare. Accepterade ersättare är Maka/make, sambo/särbo/ vänner eller barn. Om inte ersättare kan ordnas utgår frånvaroavgift enl. stämmobeslut. Undantag kan ges av styrelsen vid t ex långvarig/svår sjukdom.
Den unika K-märkta Ladan fungerar som föreningens klubbhus och är ett viktigt ansvar för föreningen. Här arrangerar vi bla höstfest. Föreningen städar Ladan gemensamt på aktivitetsdagar samt sköter målning utvändigt vart 10:e år. Säsongen 2018 målade föreningen Ladan och nästa tillfälle är 2028. Medlemmar kan boka Ladan genom att kontakta styrelsen.
Till våren samlar vi ihop till en majbrasa i närheten av grillplatsen. Där får inte metall eller annat miljöfarligt läggas. En eldvakt utses varje år av styrelsen.
Eldningsförbud gäller normalt i hela kommunen utom under vecka 18, Valborgsmässoafton och vecka 40, då eldning av trädgårdsavfall är tillåten. Du måste dock se till så att dina grannar inte störs och att det inte uppstår brandrisk.
Föreningen har en gemensam kompost bakom förrådet/dassbyggnaden. Lägg endast löv och mindre kvistar på den. Matjord får hämtas från komposten av medlemmarna.
Föreningen har två gemensamma bryggor. Inga båtar får läggas till vid dem. Bryggorna får även användas av allmänheten.
Gamla Farstabadet är ett litet bad om du följer gångvägen till vänster vid den nedre parkeringen fram till Näsets Grillstuga. Badet har hittills inte underhållts på många år av staden så det lever på gamla meriter. Men på andra sidan Näset ligger det nya Farstabadet som har sandstrand och servering.
[Edit 2019-03-17] Stadsdelen fattade 2018 beslut efter ett medborgareförslag att lägga ny sand på botten och stranden för att tillgänggöra badet som ett "naturbad" för allmänheten.
Sommarvattnet sätts på i slutet av april och stängs av i slutet av september. På området finns fem tappställen.
Vi har en boulebana vid övre parkeringen. Den sköter vi i föreningen gemensamt om.
© 1988-2024 FARSTANÄSETS STUGFÖRENING
Org.nr. 812800-9738 | Postgiro 41 12 61 - 1
info@farstanaset.com
Stugår nr 83 (1941-2024)